Roulette – allt man behöver veta

shutterstock_254842183

Roulette är inte bara ett klassiskt casinospel, det är en klassiker rent allmänt. Nästan oavsett vem man frågar kan man vara säker på att namnet roulette är bekant och de kan i någon utsträckning förklara hur spelet fungerar. Men låt oss fokusera lite mer på detta spel och titta på saker som dess historia, regler och det alltid debatterade ämnet om taktik och strategi.

Historian bakom spelet

shutterstock_1307880Grunden till vad som kom att bli roulette lades av fransmannen Blaise Pascal (1623-1662). Han utvecklade inte spelet på något sätt, man i ett försök att ta fram en evighetsmaskin skapade han mer eller mindre den första prototypen till ett roulettehjul.

Spelet i sig dök inte upp förrän mer än ett århundrade efter Pascals död i slutet på 1700-talet. Det tidigaste man har hittat referenser till spelet har varit i en bok som beskrev spelet spelas i Palais Royal år 1796 men det är fullt möjligt att spelet hade spelets ett tag redan. Det beskrivs i sådan detalj att man kan säkert säga att det är samma spel vi spelar idag.

Vad är reglerna till roueltte?

shutterstock_357613226Under århundradena har spelet förändrats förhållandevis lite, den största förändringen på spelet skedde redan under mitten av 1800-talet då man började använda bara en nolla. Spelet hade faktiskt från början både en nolla och en dubbelnolla, något som idag endast förknippas med den så kallade amerikanska versionen av roulette. Att ta bort en siffra från hjulet kanske inte verkar vara en stor grej, men faktum är att i längden har banken en betydelsefull fördel när det finns två fack på hjulet som inte faller in majoriteten av satsningarna än då det bara finns ett.

För en utförligt genomgång av de olika satsningarna som finns tillgängliga kan man titta på PokerStars genomgång av spelet. Som du kan läsa på dess regelsida, allt som allt, finns det väldigt få regler i roulette. man väljer helt enkelt en eller flera satsningar man vill göra och väntar på att croupiern ska börja snurra på hjulet, sedan är det bara att hålla tummarna för att man ska vinna.

Roulettestrategi

Så hur gör man egentligen för att vinna i roulette? Detta har debatterats säkert lika länge som spelet existerat, ändra sedan början har det nog alltid funnits någon som tror sig kunna knäcka systemet och vinna gång på gång. Det fascinerade är att detta pågår än idag trots att det aldrig har lagts fram ett tydligt system för att vinna i roulette. Kort och gott: det finns inget system för roulette.

Det mest populära system man brukar höra om är det så kallade Martingalesystemet. I detta system så dubblar man insatsen efter varje förlust för att kunna gå plus så fort man vinner oavsett hur många förluster man har innan. Problemet med detta bör ju dock vara uppenbart för alla. Till att börja med kan man ju snabbt finna sig ha för lite pengar för att dubbla efter ett antal förluster, men även om man har tillräckligt så finns det oftast ett maxbelopp för satsningar vid ett roulettebord.

Med det sagt så måste det tilläggas att roulette är ett rättvist spel, det utbetalning man får för de olika typerna av satsning man kan göra är proportionerlig mot oddsen att dessa siffror dyker upp. Detta betyder att även om man satsar endast på röd eller endast på nummer 13, kommer man statistisk sett att vinna lika mycket pengar i längden, den som satsar på rött kommer bara att vinna oftare men mindre summor.

Det man absolut ska komma ihåg så att man kan undvika den, är det man på engelska kallar för The Gambler’s Fallacy, som tydligt säger att ett slumpmässig utkomst inte är beroende av några av de tidigare utkomsterna. Bara för att ett resultat har inte har dykt upp på ett tag betyder inte det att detta resultat helt plötsligt har en större chans att dyka upp nästa gång. Varje gång ett roulettehjul börjar snurra är inget resultat mer troligt att dyka upp än något annat.

shutterstock_232468828